1

En de nummer 1 is ... !!!
Sinds de jaren 60 wordt wekelijks de Top 40 samengesteld: de veertig populairste singles van Nederland. In 1965 was “I feel fine” van The Beatles de eerste nummer 1-hit van Nederland. De actuele nummer 1-hit vind je op de website van de Top 40.

In deze opdracht onderzoek je de speelduur van de populairste singles. De onderzoeksvraag is: "Is de speelduur van nummer 1-hits in de loop der tijd veranderd?" Gegevens over de nummer 1-hits vind je in een groot, digitaal databestand: No1Hits.

a

Verdeel de verschillende decennia (perioden van 10  jaar) over de klas. De decennia kunnen eventueel worden verdeeld in bijvoorbeeld 2  perioden van 5  jaar.

Om een beter overzicht te krijgen van de speelduur van de nummer 1-hits in jouw periode, ga je de gegevens eerst ordenen en in beeld brengen.

b

Verwerk de speelduur in een steelbladdiagram.

Als je het steelbladdiagram een kwartslag draait, is het al bijna een histogram. De blaadjes hoeven alleen nog maar door (even grote) stukjes kolom vervangen te worden.

c

Teken het histogram van de speelduur.

d

Bereken met behulp van het histogram (en de klassenmiddens) de gemiddelde speelduur. Dit getal wordt wel het histogramgemiddelde genoemd.
Een nadenkertje: hoeveel kan het histogramgemiddelde hooguit van het echte gemiddelde verschillen? Waarom zal dit verschil meestal kleiner zijn?

e

Maak een boxplot bij de door jouw onderzochte periode.

f

Deel de resultaten met je klasgenoten. Maak samen een overzicht van de kengetallen voor de verschillende decennia/perioden en verzamel de boxplots.

g

Welke conclusie(s) trek je op basis van jullie onderzoek?

Door het databestand te verdelen over de klas, heb je de speelduur van nummer 1-hits uit verschillende decennia kunnen vergelijken. Het kostte waarschijnlijk wat tijd om dit grote databestand te ordenen en te analyseren. Omdat de hoeveelheid data vaak groot is en daaruit niet rechtstreeks conclusies getrokken kunnen worden, leer je in dit hoofdstuk de computer gebruiken voor het teken- en rekenwerk. Jij kunt je dan als beginnend statisticus bezighouden met het vinden van antwoorden op onderzoeksvragen zoals: “Is de speelduur van nummer 1-hits in de loop der tijd veranderd?”